Säljguide

I vår säljguide som är indelat i ”före”, ”under” och ”efter” informerar vi kort om de viktigaste stegen när du funderar på att sälja din bostad i Thailand. Att bestämma sig för att sälja sin bostad är ett stort beslut och vi hoppas och tror att vi kan göra ett bra jobb och få ut ett rätt pris för er bostad. I slutet av guiden så har vi radat upp de viktigaste dokumenten som man behöver ha i ordning den dagen man vill sälja.

Hoppas du finner denna enkla guide nyttig och läsvärd, den är under ständig utveckling då det dyker upp nya frågor och situationer som vi vill beskriva möjliga lösningar på.

”Före”


– En kostnadsfri värdering

Att värdera din bostad och få ett uppskattat dagsvärde på bostaden är en bra början även om du är osäker på om du vill sälja just nu. Det är en bra start och kan vara kicken du behöver för att ta steget.

Vi erbjuder dig en kostnadsfri värdering av din bostad. Mäklaren värderar din bostad och talar om vilket pris du uppskattningsvis kommer att få för din bostad. Det finns flera faktorer som spelar in som påverkar värdet på din bostad. Det är läget, områdets attraktionskraft, driftskostnader, områdes avgifter, kvalitet, husets skick, hur lagfart och ägande ser ut och hur det ser ut på marknaden just nu och sist men inte minst, växelkurser. Vi berättar gärna mer om hur vi räknar när vi träffas over en kaffe. 

-Viktiga dokument. *UPPDATERAD*

När vi träffas för en värdering så vill vi gärna se era ”fastighetsdokument” helst i original se listan på sista sidorna. Vi vill alltid se er lagfarts båda sidor, en blå bok, ett bygglov (inte på condo) och ett ibland två kontrakt från landkontoret  och gärna andra dokument som ritningar, köpe/lease kontrakt. Har ni fastigheten i bolag så vill vi se registeringsbevis och stämpel. Saknar ni något dokument så kan vi hjälpa till att att få fram det mot en rimlig kostnad, att det saknas dokument är vanligare än du kanske tror. UPPDATERING Alla orignal handlingar på huset skall vara med dig och inte ligga på något bokföringskontor eller hos en kompis, de är viktiga värdehandlingar som du ansvarar för. Uppdatering ** Under våren 2021-2022 har vi vid flera tillfällen varit med om att Chanoten och bla boken ligger pa nagot advokat kontor, det har kostat säljaren ibland upp till 200 000 SEK extra for att fa ut SINA handlingar. Det ar tva kontor som sticker ut med både avgifter och att ta böter för att lämna ut dokument. Jag kan inte skriva ut namn har. Men har du dina dokument med någon annan, vem det an ar sa se till att fixa detta, Under Covid resstoppet kunde inte saljare komma ner utan var helt i handerna pa Dokumentnapparna.

-Inför fotografering

Tänk på att presentera din bostad i bästa skick. Passa på att rensa så mycket som möjligt inför fotografering och visningar. Klipp gräsmattan, rensa buskar. Dra upp persienner. Göm alla lösa diskställ, maskiner, tvålkoppar, töm polen på simmringar och ha inga handdukar på tork, ta bort lösa fläktar, sladdar, trädgårds slangar. Normalt är det vackrast himmel på morgonen när man skall ta kort men det varierar med årstiden.

-Mäklaravtal

När vi möts brukar vi ha med ett mäklaravtal som gäller tills någon av partena väljer att säga upp det. Normalt är vi inte exklusiva utan du kan sälja själv eller låta en annan mäklare sälja. Vårt avtal gäller också våra samarbetskontor och andra som jobbar med samarbetsavtal under vårt ansvar. Vi går alltid igenom avtalet innan påskrift, avtalet är skrivet på Thai och Engelska.

”Under”    

 -Marknadsföring

Köpare och säljare ska hitta varandra och idag finns många resultatrika kanaler framförallt på Internet men även i tryckt form där folk letar bostad. Vid din bostadsförsäljning marknadsför vi din bostad på bästa sätt och placerar bostadsannonser där vi vet att rätt köpare letar. Vi väljer ut och marknadsför din bostad på relevanta marknadsplatser som tex huahinproperty94.com DOT Property, Facebook, DD Property och många andra sidor. Om ni inte bor i Huset eller det ar en tomt sa vill vi helst satta upp en skylt vilket ar väldigt effektivt Förutom det gör vi även matchning mot vårt kundregister, för att nå rätt köpare. Vårt suveräna läge på soi 94 ger oss många kunder som bara ”tittar in” sk. ”walk-in customers”.

-Visning

I Thailand har kunden oftast ingen egen bil, så vi kör runt en kund kanske en hel dag och visar objekt de redan frågat om att få se eller som vi tror skulle passa.

Våra mäklare har erfarenheten av att sköta visningar och att avgöra om de potentiella köparna verkligen är intresserade. Han eller hon vet vilka frågor som kräver svar på en visning och hur man bäst hanterar dem. Vår uppgift är att göra visningen så bra att ingen lämnar platsen med en obesvarad fråga, eller ett tveksamt intryck. Här finns det många små detaljer att tänka på och det är precis det vi gör. Vi föredrar att visa huset utan att ägaren är med. Många affärer har gått i stöp då ägaren i all välvilja svarar på frågor om pris och börjar köpslå utan att tänka på kostnader i samband med köp. Vi kommer att upplysa köparen om ev. fel på fastigheten och ev. kända planer för området. Om köparen är osäker på huset så förmedlar vi gärna en hus inspektör att göra en besiktning men endast efter att en handpenning har betalats.

Ofta återvänder kunden till huset oanmäld utan oss för att försöka göra upp en affär bakom vår rygg, då räknar vi med att ni respekterar ingåget avtal och ringer oss.

-Nycklar

Om ni inte är fastboende i området så vill vi ha nycklar till ert hus. Det har visat sig altför många gånger att städerskor, grannar och goda vänner med nycklar inte kan öppna när vi behöver komma och vi missar en kund. Många av våra kunder är bara här en dag och det finns ingen tid att jaga nycklar.

-Handpenning.

En Handpenning brukar ligga på ca 200 000THB om vi gör transfer inom 1 månad, skulle det ta längre tid så diskuterar vi det.

Skulle det vara något problem med lagfarten och avstyckningen eller köparen blir mkt sjuk så kan köparen återfå hela sin handpenning. Nu tar vi huset från marknaden och markerar det som sålt. När handpenningen betalas så brukar vi redan ha bestämt dag för transferering av bostad. Vi brukar ta hand om handpenningen tills köpet är klart. Skulle kunden dra sig ur delar vi på den 50/50%.

Har vi tagit in en handpenning på ert hus efter att uppnått överenskommet pris och ni väljer att ändå inte sälja (ofta av sentimentala skal) så kommer vi ändå att debitera er för provision och de kostnader köparen kan kräva av oss.

-Kontrakt.

Vi brukar rekommendera köpare att använda ett juridiskt ombud och även betala för kontrakt. Vi har också bra standard kontrakt som skyddar köpare och säljare. Hus säljs utan garantier vilken kan kannas tryckt for dig som säljer. Kan man själv inte vara med och skriva så kan man låta ett ombud agera åt sig genom fullmakt vilket är mycket vanligt. Är man i sitt hemland så måste man låta en Notarius Publicus bevittna ens namnteckning. I kontraktet så brukar man bifoga en inventarielista vad som ingår då man normalt säljer hus med hela bohaget.

-Husskatt

Innan vi gör transfer av hus sa måste du gå till Municipality och fa ett kvitto på att din huskatt ar betald. Ta med blå bok och pass. Det finns områden utanför Hua Hin dar man inte betalar skatt for huset.

”Efter”

-Transfer

Transferering. Om hus o mark är registrerade på samma person eller företag så kan man sälja sin fastighet samma dag, har hus o mark olika ägare (ofta vid leasing) så måste man börja med att ”annonsera” huset 30 dagar för transfer. Det är därför vi vill se alla papper före så vi inte åker på överraskningar. I god tid brukar vi åka till Land kontoret och fråga hur mycket det kommer att kosta i skatt och avgifter. Många av våra kunder vill inte ta över bolag som har som enda syfte att äga en fastighet, då kan vi sälja ut fastigheten från bolaget, sen ser vi till att likvidera bolaget vilket inte behöver bli sa dyrt. Normalt delas alla avgifter på landkontoret mellan köpare o säljare. Vi tar hand om hela affären från början till slut och vi vill inte ha ”hjälp” av snälla vänner eller bokföringsbyråer som känner någon chef på Landkontoret.

-Pengar **Uppdaterat Juni 2022**

Det vanliga är att pengar går mellan konto här i Thailand eller via check samma dag som bostaden transfereras, ibland kan man betala direkt mellan köpare o säljares konto i annat land, inte Condo. Det man då måste göra är att se till att det finns pengar för avgifter på landkontor och till våra kostnader här i Thailand.

Vi hjälper gärna till med att skicka pengar till ditt land, det brukar vara enkelt, billigt och smidigt men räkna med att det kan ta en eller två veckor ibland längre, då man inte smidigt kan skicka allt samma dag. Just nu verkar det bara vara på Bangkok Bank som är smidiga och där vi vill att ni öppnar konto i god tid. Vi tar en avgift pa 1000THB per 1 mil THB. **Från och med Juni 2022 sa kan vi inte längre skicka pengar, vi har åkt pa mycket problem som företag och privatpersoner. Om du inte kan komma till Thailand av olika anledningar runt tiden för transfer och pengatransfer, sa maste du ordna med någon släkting eller nära vän som kan komma ner med alla fullmakter de behover for att gora klart. Om du säljer och vill ha pengar kvar i Thailand sa ar det naturligtvis inga problem. **

-Abonnemang avslut.

Vi hjälper till med avslut av olika abonnemang och autogiron, namnbyte av el o vatten mätare. 

Provision.

Det skiljer sig från fall till fall sa det tar vi nar vi träffas.

                                          Viktiga husdokument

Lagfart båda sidor, här kan vi läsa ut vem som äger marken och hur stor den är mm mm. All dokument, bolag stämpel mm skall ni förvara, lat aldrig någon Bokföringsbyrå, advokat eller mäklarkontor förvara dessa at er. De nedanstående gulaktiga dokumenten ar lagfarten, (Chanote) det finns en med grönt emblem som kallas Nor Sor 3 Kor.

Blå Bok, inget ägarbevis! visar att huset har en registrerad adress och det skall finnas bygglov. Denna bok måste vara uppdaterad vilket vi kan hjälpa er med. Den heter Tabien Baan och Thai kan skriva sig i den.

Registreringsbevis, Bolag, om ni har fastighet i bolag. Ni skall då också ha en stämpel hos Er.

Bygglov, kan se lite olika ut beroende på vart man har utfärdat det, (inte för Condo)  detta kallas Tor 900                   

Köpe/Lease kontrakt från  land kontor, ibland har man två, ett för hus och ett för mark..

skicka ett mail sa hjälper vi dig att sälja.