Hur man köper en Condominium (ägarlägenhet) I Thailand på Skandinaviska

Hur man köper en Lägenhet i Thailand Condominium (en bostadsrätt)

När utlänningar köper en Condo i Thailand sa finns det vissa kriterier som behöver uppfyllas för att få äganderätt (Lagfart) i sitt eget namn. Vissa köpare är förvirrade över 30 års hyresavtal för en lägenhet och varför det ofta är så mycket billigare och det beror på att du inte ar ägare till lägenheten, du hyr bara.

Du kan köpa en lägenhet of-plan (ritningsstadiet) och sedan måste du vänta 2-5 år tills condon är klar, det är ett bra sätt att få bra lagen och bra priser, det kommer sa klart med en större risk om tex bygget inte skulle bli av.

Vi förmedlar mest andra hands condos. De kan variera från så lite som 30 000THB/kvm och andra condos med fantastiska lagen och vyer kan någon gång passera 200 000 THB/kvm. Om du panerar att köpa en lägenhet genom oss, så det första du ska göra är att berätta for oss, din budget, val av område, våningsplan etc., utifrån dessa uppgifter sa tar vi dig till de condos vi tror skulle passa dig bast.. När du bestämt dig för att köpa, sa måste du lägga ner en icke-återbetalningsbar handpenning på cirka 200 000 THB och vi kommer sen att överföra din Condo inom 30 dagar. Vissa kunder använder en egen advokat för att utarbeta kontrakt, göra en due diligence (koll av alla papper, förening mm) och hjälpa till med transfer av ägarskap.

Det här är vad du behöver presentera på transfereringsdagen för att kunna köpa en Condo i ditt namn..

Nr 1, Pengarna för att köpa condon måste komma från ditt bankkonto utomlands och banken i Thailand som håller pengarna, utfärdar sen ett FET-certifikat (Forigien exchance transaction form  Tor 3) som bevis på att dessa pengar är köparens egna och att de kommer från utlandet.

Nr2. Condos juristic person måste bevisa att ägarförhållandet i huset inte är över 49% i utländskt ägo. Detta certifikat måste frågas från säljarens sida och kallas forigien ownership quota, tar ca 14 dagar att fa. De flesta lägenheter i Hua Hin har en mycket hög majoritet av Thailändska ägare, men det finns undantag som tex Flame Tree, Tira Tira Condo och där kan du bara köpa från utlänningar som redan ligger inom 49% -kvoten.

Nr 3. Säljaren måste också be Juristen om ett skuldfritt certifikat (Debt free certificate) som visar att ägaren inte har några skulder till lägenheten på transferdagen.

Dessa tre certifikat som inte är äldre än 30 dagar kommer att begäras av land kontoret som gör överföringen, tillsammans med original lagfarten (Chanote), Blå Book och tidigare Sälj kontrakt utfärdat av Land Office.

Normalt delar köparen och säljaren överföringsavgifterna 50/50% och köparen betalar med en check till säljaren och kontanter till avgiften på land kontoret.